Skip to main content

Mosselen uit de Nederlandse wateren mogen ook de komende vijf jaar het MSC-keurmerk voeren. Met glans hebben zowel de mosselbodemcultuur-kwekers als de hangcultuurkwekers het hercertificeringstraject doorlopen. Nederlandse mosselen uit de Waddenzee en Oosterschelde en Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn aantoonbaar duurzaam.

Certificaat voor bodem- en hangcultuur verlengd

De mosselsector is blij dat het strenge hercertificeringstraject probleemloos is afgerond. Het hernieuwde MSC-keurmerk bevestigt dat onze productiewijze in kwetsbare natuurgebieden als de Waddenzee en de Zeeuwse delta in harmonie is met het ecosysteem. Ook de Zeeuwse hangcultuurkwekers zijn foutloos geslaagd voor het examen, aldus Addy Risseeuw, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur.

Certificeringsproces

De twee mosselproductiewijzen zijn volgens de MSC Visserij Standaard beoordeeld door de onafhankelijke certificeerder MEC Certification Ltd. MSC staat bekend als s werelds meest betrouwbare en breed erkende standaard voor duurzame wildgevangen vis, schaal- en schelpdieren. De drie principes van de MSC Visserij Standaard zijn: gezonde bestanden, minimale effecten op het mariene ecosysteem en effectief beheer.

Mosselculturen in Nederland

Mosselen worden in Nederland bevist of beter gezegd gekweekt in de Waddenzee en Oosterschelde. Het kweken is een vorm van natte landbouw. De mosselkweker vist mosselzaad op of vangt het via zogenaamde mosselzaadinvanginstallaties in. Vervolgens zaait hij het natuurlijke mosselzaad uit op zijn percelen in de Waddenzee of Oosterschelde. Twee tot drie jaar later zijn de mosselen – gevoed door de natuurlijke omgeving – klaar om geoogst te worden. Nederland telt 88 mosselbodemcultuur-kwekers die jaarlijks zo’n 57 miljoen kilo Zeeuwse mosselen aanvoeren. Daarnaast is ook voor vier bedrijven uit de mosselhangcultuur – aangesloten bij de Vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers – de certificering verlengd. Deze mosselproducenten vangen hun mosselzaad door het van touwen te schrapen en vervolgens in lange kousvormige netten in het water op te laten groeien tot consumptiemossel.

Mosselen bestellen: www.vis-winkel-online.nl
Website: www.mosselen.nl
Facebook: Mosselen kunnen altijd

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.