Skip to main content

FRANSE OESTERS HUITRES TARBOURIECH

Oesters van Tarbouriech – We lieten deze week al iets zien van onze ervaringen op vakantie. Vandaag nog zo’n prachtig verhaal. Tijdens onze vakantie waren we al naar Bouzique geweest. Nu zijn we er weer op advies van een oesterhandelaar uit Yerseke. Dat we deze hotspot gemist hebben blijkt achteraf niet zo vreemd. De oesterkwekerij ligt verscholen in de wijngaarden (lees ook ons andere reisverslag) net buiten het dorpje Marseillan.

Het blijft een raar idee dat mooie bedrijven als deze niet met grote borden aangegeven zijn. Ergens vinden we een klein bordje met de tekst “Proeverij”. Dat is echt alles wat duidt op de aanwezigheid van deze toch wereldbekende oesterkweker. Wij zijn dan ook supertrots op dat adres in onze binnenzak. Onze dag kon niet meer stuk toen we hoorden dat we ook even binnen mochten kijken. Een feest dat echt niet voor iedereen weggelegd is.

Zo wordt de Huitres Tarbouriech gekweekt

Van A t/m Z hebben we meegekeken in het proces dat hier gewoon doordraait. Van een klein oesterbroed ter grote van je nagel dat met een druppel cement op een oranje touwtje gezet wordt. Vroeger werden ze aan een  houten stok gezet. (Zie onderstaande foto’s)

Als de oester iets groter(1 jaar +/-) is zetten ze deze stuk voor stuk vast met een druppel lijm op een blauw gaas (zie foto) en als ze nog groter zijn (1,5 jaar +/-)gaan de oesters stuk voor stuk in een mand, doordat de oesters langs elkaar schuren door de golfslag polijsten ze elkaar en krijg je een glad product aan de buitenkant.

Smaakontwikkeling

De temperatuur in het zuiden van Frankrijk is een belangrijke factor bij de ontwikkeling van de smaak van de oester. De oester lijnen kunnen volledig uit het water worden gedraaid en weer terug natuurlijk. Dit doen ze om het getijde na te kunnen doen. Maar het gaat verder, voor de Tarbouriech bepalen ze nu zelf het getijde.

De oesters worden langer boven water dan onder water gehouden. Hierdoor leert de oester de klep goed te sluiten. Zo houdt de oester meer vocht vast. Dit vocht wordt verwarmt door de zon wat de Huitres Tarbouriech zijn karakteristieke smaak geeft.

Dit gehele proces is volledig geautomatiseerd met energie uit zonnepanelen.

Het verpakken gaat met zoveel precisie, schitterend.

Dit bedrijf produceert op bijna gelijke wijze de fines de Bouzigue, maar heeft met de Tarbouriech echt een top product in huis dat zeker de moeite waard is om te proberen.

Tip:

Als je eens in de omgeving ben…. De Tarbouriech kan ook in de bijgelegen proeverij worden genuttigd met een glaasje koude vin blanc. Deze proeverij heeft een pier in de lagune zoals ze dat zo mooi zeggen en is echt een perfecte plek om te genieten van al dat lekkers. http://www.lestbarth.com/en/

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.